Verslag van de winnaars zelf over het dubbeltoernooi 2017

Houdini-act in Leerdam

Voor het eerst in mijn tafeltennisloopbaan gaf ik mij op voor de ‘Open Leerdamse Dubbelkampioenschappen’. Natuurlijk deed ik dat niet zonder mijn inmiddels jarenlange vaste dubbelpartner Sander Derkx. In 2011 begonnen wij met dubbelen in de eerste klasse. We raakten ingespeeld, wonnen steeds meer wedstrijden en promoveerden tweemaal. Naast Sander kreeg ik ook Kosto Veninga en Johan Ooms zo gek om mee te gaan naar Leerdam. Zo vertrokken wij op zaterdag 28 oktober al om 07.15 uur en dat is best pittig als je de avond daarvoor nog een competitiewedstrijd speelde. Met vier uurtjes slaap in de benen begonnen we aan de reis van 160 kilometer.
Eenmaal aangekomen werd er snel een bakje koffie gedronken om de laatste slaap uit het lichaam te krijgen. Na het inspelen werd het alleen uit dubbelwedstrijden bestaande toernooi (enige in Nederland) geopend. Kosto en Johan kwamen uit in de vierde klasse, Sander en ik in de hoofdklasse. In Zuid Holland is dat ongeveer vergelijkbaar met de derde klasse Friesland en Noordelijke eerste divisie. Er werd gespeeld volgens het zogenaamde ‘Zwitsers systeem’: de hele dag andere tegenstanders en korte wachttijden. Sander en ik rolden soepeltjes door de ochtendwedstrijden heen, waarin we verschillende sterke duo’s troffen. Hier en daar verloren we een game, maar wij bleven foutloos. Na de lunch trokken we de ongeslagen lijn door en dus konden wij ons voorbereiden op de finaleronde. Johan en Kosto hadden moeite om hun ritme te vinden op de oude ‘Heemskerk’ tafeltennistafels. Ook zij konden zich opmaken voor de finale, helaas alleen als toeschouwers.

Sander en ik kregen van de toernooileiding te horen dat ons twee finales te wachten stonden. Eén ging om het kampioenschap van de hoofdklasse, de ander om de algehele toernooiwinst. In beide finales troffen wij Mark en Michael; een duo van de ‘Tielse Tafeltennis Club’. In de ochtend waren wij nog met 3-0 te sterk voor deze heren, maar in de eerste (hoofdklasse) finale schoten zij uit de startblokken. Veel meer dan ballen rapen zat er voor mij en Sander niet in en het Friese dubbelsprookje leek na drie games uit te gaan. Onder luide aanmoedigingen van Johan wisten we in de derde game echter op miraculeuze wijze drie matchpoints weg te werken. Langzaam kantelde de wedstrijd en een drietal games later kwamen we alsnog als winnaars uit de strijd. Wat een ontsnapping… Houdini zou trots zijn.
Veel tijd om na te genieten van de mooie wedstrijd en het resultaat was er niet, er moest immers nog een (algehele) finale worden gespeeld. Op het centercourt troffen wij in de strijd om de wisselbekers opnieuw de inmiddels aangeslagen Michael en Mark. Sander en ik hadden intussen de smaak te pakken en dompelden de sportieve Tielenaren, na vier games, opnieuw in rouw.
We sloten de goed georganiseerde en leuke dag af met een hapje en een drankje in de uitstekende kantine van ‘Sporthal Berenschot’. Met op de achtergrond livemuziek namen Johan, Kosto, Sander en ik het gespeelde toernooi nog eens door. We waren het snel eens: Leerdam ziet ons zeker terug!

Arnoud Hofman